Володимир Пятенко: «У футбол грають не рейтинги, а команди»

258
Володимир Пятенко_

Жіноча збірна України зробила крок уперед у кваліфікації до Євро-2025. Команда Володимира Пятенка посіла комфортне друге місце групи В, яке дає право на жеребкуванні першого раунду плей-офф турніру бути сіяною й отримати нижчого за рейтингом суперника.

Головний тренер, втім, так питання не ставить. Адже у футбол грають не рейтинги, що засвідчили матчі першої стадії. Збірна України двічі зіграла внічию з дуже міцним Уельсом, а з Хорватією поділила очки. Перемога над останньою (2:0) дозволила нашій команді посісти друге місце в групі.

– Володимире Миколайовичу, Хорватії ми спочатку поступилися, а в останньому матчі перемогли. Якщо порівняти ці ігри, завдяки чому збірна України змогла взяти реванш?

– Ці матчі відрізняються результатом. По грі я б не сказав, що відбулося щось надзвичайне. І в першій грі з хорватками, і в другій, ми домінували, створили достатньо моментів для взяття воріт. У квітні не вдалося забити, натомість суперниці зуміли результативно використати стандартне положення. Гол був нелогічним, він не випливав з розподілу сил на полі.

Звичайно, певну роль відіграло й налаштування на останню гру. Нам потрібно було перемагати, щоб посісти друге місце й стати сіяними на жеребкуванні. Потрібно було створювати активність на флангах, швидко переходити від оборони до атаки, змушувати суперниць помилятися. Дівчата молодці: попри спеку виконали план на гру. До перерви забили двічі, а далі вже діяли по рахунку.

– Ми можемо з Хорватією зустрітися в плей-офф?

– Так. Те, що ми зустрічалися в груповому турнірі, на жеребкуванні, яке відбудеться 19 липня, враховуватися не буде.

– Також наші потенційні суперники – збірні Туреччини, Боснії і Герцеговини, Словаччини, Азербайджану, Угорщини. З цими командами ми неодноразово зустрічалися раніше. Переважно перемагали. З ким особисто ви б хотіли зіграти на першій стадії плей-офф?

– Те, що суперники нижчі за рейтингом ФІФА, не має вводити в оману. У футбол грають не цифри в табелі про ранги, а команди. На жеребкування ми вплинути не можемо, тож і загадувати немає чого. Жіночий футбол у світі стрімко розвивається. І те, що колись ми в когось вигравали, не означає, що так буде й у жовтні. Треба готуватися, виходити й робити свою справу.

– Ви вже майже рік працюєте з національною командою. Можна сказати, що збірна прогресує?

– Маленькими кроками ми йдемо вперед. Гравчині розуміють наші вимоги й виконують на полі поставлені завдання. Відзначу, що команда стала впевненішою в своїх силах. Це показали ігри з Вельсом. Покращилася реалізація моментів. Ці дві складові взаємопов’язані. Бо реалізація моментів – це і є впевненість у собі.

– Коли, на ваш погляд, відбувся цей якісний злам?

Не можна сказати, що він відбувся в одну мить. Можемо пригадати ігри плей-оф у Лізі націй, коли ми двічі здолали Болгарію й залишилися у Лізі В. У відборі на Євро-2025 були дуже якісні матчі з Вельсом. Скажу більше. Я працював і з чоловічими, і з жіночими командами. І можу зробити певні висновки. Жінки більш емоційні. І на полі, і в житті. Можуть і з травмами грати, відпрацьовують в кожному моменті. У цьому плані вони дадуть фору чоловікам.

– Кого з дівчат відзначите у матчах відбірного турніру?

– Усіх. У нас усі лідери. Зверніть увагу, хто в нас забиває м’ячі. Будь-хто з команди може влучно завершити атаку. У відбірному турнірі відзначилися Роксолана Кравчук, Вероніка Андрухів, Інна Глущенко, Яна Котик, Ольга Овдійчук, Любов Шматко, Дар’я Апанащенко, Таміла Хіміч, Ольга Басальська, Катерина Корсун, Анна Петрик. Одинадцять футболісток. Так само й у захисті – в обороні відпрацьовують усі. Намагаємося грати в збалансований футбол. Ну і, звичайно, прагнемо до контролю м’яча. Це важко, довго, але ефективно. Гру треба контролювати з будь-яким суперником.

– Рівень конкуренції в збірній вас влаштовує?

– Завжди хочеться більшого. Але ми ж не мрійники, виходимо з того, що маємо. Зараз розформували Динамо, питання по Дніпро-1. Рівень конкуренції у Вищій лізі можливо і знизиться. А хотілося б навпаки. Адже чим більше сильних клубів, вища інтенсивність гри в чемпіонаті, тим міцніша збірна. І якщо в чемпіонаті буде висока конкуренція, то футболістки швидше прогресуватимуть, і національна команда стане потужнішою.

– Молодь уже стукає в двері збірної?

– Є, підтягуються. Найперспективніші вже в збірній. Ті, хто ще півтора-два роки тому був на провідних ролях в юніорській команді, тепер викликаються в національну збірну. Хтось уже грає в стартовому складі, хтось виходить на заміну. Двері в нас відкриті для всіх, треба тільки відповідати вимогам національної команди.

– Перед вашою командою стоїть якась конкретна ціль, чи рухаєтеся, як прийнято вважати, від матчу до матчу?

– Національна команда, будь-яка, ставить перед собою максимальне завдання. Ми не виняток. На кожну гру ми виходимо з думками і бажанням перемогти, незалежно від рівня суперників. Бажанням і самовіддачею гравчинь я дуже задоволений. Десь трапляються помилки, не завжди перемагаємо, але те, з яким бажанням дівчата грають, заслуговує на схвальну оцінку. Гравчині отримують задоволення від того, що роблять. Гадаю, ми додали позитивних емоцій усім, хто за нас переживав.

На першій стадії плей-офф 12 команд Ліги В, сіяні проти несіяних, визначать шістьох переможців, які продовжать боротьбу на наступному етапі. У фінальній стадії плей-офф переможці з Ліги В зустрінуться зі суперниками, які пройдуть шлях з ліг А та С. Ці двобої визначать останніх учасників чемпіонату Європи 2025 року.

Геннадій Чеховський, football24.ua

Національна жіноча збірна України з футболу _ 2023